Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Binnenkort: Highlight interviews vanaf de WFH 2018

Van 20 t/m 24 mei wordt het tweejaarlijkse World Federation of Hemophilia Congress (WFH) in Glasgow, Schotland, gehouden. MEDtalks Hematology brengt u de belangrijkste nieuwe onderzoeksresultaten en ontwikkelingen op het gebied van hemofilie in de vorm van een aantal interviews met nationale en internationale hematologie-professionals. Deze interviews zijn vanaf 30 mei te zien op MEDtalks Hematology.

Er wordt o.a. aandacht besteed aan:

 • genotypering;
 • gentherapie;
 • lang(er)werkende stollingsproducten;
 • remmers;
 • gewrichtsschade;
 • management & organisatie.

Met medewerking van o.a.:

 • Steve Kitchen, PhD - klinisch wetenschapper, Royal Hallamshire Hospital, Sheffield, VK;
 • Prof. dr. Johnny Mahlangu - internist-hematoloog, Johannesburg Hospital, Johannesburg, Zuid Afrika;
 • Prof. dr. Willem Ouwehand - internist-hematoloog, University of Cambridge, Cambridge, VK;
 • Brittany Savage - verpleegkundige, Indiana Hemophilia and Thrombosis Center, Indianapolis, VS;
 • Dr. Lize van Vulpen - internist-hematoloog, UMCU, Utrecht.

Gerelateerde publicaties

Congresnieuws, Nascholingen

Nascholing: Post-WFH 2016

Nascholing Post-WFH 2016 Van 24-28 juli vond het WFH 2016 World Congress plaats in Orlando. Experts vanuit de hele wereld presenteerden het belangrijkste nieuws op het gebied van hemofilie en andere stollingsstoornissen. Naar aanleiding van het WFH World Congress brengt MEDtalks een interactieve nascholing: de post-wfh 2016. Tijdens deze post-WFH nascholing worden diverse interviews getoond met internationale sprekers die tijdens het WFH hun onderzoek presenteerden of een lezing gaven. Deze worden door de panelleden becommentarieerd. Met aandacht voor o.a. uitdagingen in de praktijk bij de inzet van lang(er)werkende stollingsfactoren; verworven Von Willebrand syndroom; gentherapie nu en in de nabije toekomst; profylaxe en praktijk.  Met medewerking van: prof. dr. Karina Meijer, hematoloog, UMCG dr. Samantha Gouw, kinderarts, fellow kinderhematologie AMC Marlène Beijlevelt, hemofilieverpleegkundige, AMC Accreditatie Accreditatie is aangevraagd bij de NIV, NVZA, NVK & V&VN. Doelgroep Dit programma is primair bedoeld voor internist-hematologen, kinderartsen, ziekenhuisapothekers en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Congresnieuws, Nascholingen

Nascholing: Post WFH 2014

De nascholing Post WFH gaat over de ontwikkelingen die zijn gepresenteerd tijdens het congres van de World Federation of Hemophilia in Melbourne. Programma: De presentatie is in handen van Inge Diepman samen met dr. Marjon Cnossen (ErasmusMC) en dr. Karina Meijer (UMCG). Tevens is te gast dhr. Piet de Kleijn, fysiotherapeut in het UMC Utrecht. Aan de orde komen o.a. remmers bij milde hemofilie, PK-gestuurd doseren, onderscheid maken tussen een gewrichtsbloeding en arthropathie en uitdagingen op het gebied van therapietrouw. Daarbij komen middels opgenomen interviews, diverse sprekers aan het woord die tijdens de WFH hun onderzoek presenteerden. Deze E-learning is interactief. Kijkers dienen te reageren op stellingen en casus.   Accreditatie: NVZA t/m 4 december 2016 NIV t/m 31 december 2016 NVK t/m 26-1-2017 Kwaliteitsregister V&V: verlopen Verpleegkundig specialisten: verlopen Doelgroep: Dit programma is primair bedoeld voor internist-hematologen, kinderartsen, ziekenhuisapothekers en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Congresnieuws

ISTH 2017: Nieuwe behandelingsmogelijkheden voor hemofilie en VWD in ontwikkeling

Een overzicht van het nieuws over nieuwe behandelingen in ontwikkeling voor hemofilie en VWD vanaf ISTH 2017. Dr. Peter Lenting legt uit wat nanobodies zijn en op welke manieren deze kunnen worden ontwikkeld voor de behandeling van hemofilie- en VWD-patiënten. Dr. Steven Pipe geeft een overzicht van de ontwikkelingen met small molecules, met focus op de bispecifieke antilichamen en de siRNA-technologie voor de behandeling van hemofilie. Prof. John Pasi bespreekt de interimresultaten van een fase II extensiestudie naar de werking en veiligheid van fitusiran.

Congresnieuws, Nascholingen

Nascholing: Post-ISTH 2017

Van 8 t/m 13 juli werd in Berlijn het International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) congres gehouden. Hematologie-professionals vanuit de hele wereld kwamen bijeen om de nieuwste onderzoeksdata en best practices te delen. Tijdens deze post-ISTH nascholing worden diverse interviews getoond met (inter)nationale sprekers die tijdens de ISTH hun onderzoek presenteerden of een lezing gaven. Deze worden, onder leiding van Inge Diepman, door onderstaande gasten becommentarieerd. Met: Prof. dr. Karina Meijer, internist-hematoloog, UMCG; Prof. dr. Frank Leebeek, internist-hematoloog, Erasmus MC; Prof dr. Karin Fijn van Draat, kinderarts-hematoloog, AMC. Onderwerpen zijn o.a.: Recente vorderingen met gentherapie; Andere nieuwe therapeutische behandelingsmogelijkheden voor hemofilie; (De impact hiervan op) de behandeling van remmers; Instellen/meten van (dal)spiegels bij de lang(er)werkende producten; PK-gestuurd doseren. Accreditatie: Accreditatie is aangevraagd bij de NIV, NVK en V& VN.

Congresnieuws, Nascholingen

Nascholing: Post-ISTH 2015

Deze nascholing Post ISTH gaat over een selectie uit de ontwikkelingen die zijn gepresenteerd tijdens het congres van de International Society on Thrombosis and Haemostasis in Toronto dit jaar. Programma post ISTH Welke uitdagingen zijn er bij de diagnose van Von Willebrand ziekte en wat is de rol van genotypering anno 2015? Wat kunnen we in de verre toekomst verwachten van spannende behandelconcepten als bispecifieke antilichamen, 'anti-TFPI' en 'platelet-delivered factor VIII' en hoe gaan we in de nabije toekomst om met de mogelijkheid van gentherapie en langwerkende middelen? Zeldzame stollingsziekten: wat is de impact op patiënten en wat hebben we deze patiënten anno 2015 te bieden? Gasten De presentatie van de nascholing is in handen van Inge Diepman samen met dr. Karina Meijer (UMCG), dr. Marjon Cnossen (ErasmusMC) en dr. Karin Fijn van Draat (AMC). Tijdens de nascholing komen diverse sprekers aan het woord, die tijdens de ISTH hun onderzoek presenteerden of een lezing gaven. Zij geven toelichting en leggen u verschillende casus en stellingen voor. Met medewerking van o.m. dr. Veronica Flood, dr. Ayesh Zia, prof. Craig Kessler en prof. Flora Peyvandi. Accreditatie Accreditatie is aangevraagd bij de NIV, NVZA, NVK & V&VN. Doelgroep Dit programma is primair bedoeld voor internist-hematologen, kinderartsen, ziekenhuisapothekers en gespecialiseerde verpleegkundigen. Programma bekijken Deze E-learning blijft minimaal tot de volgende ISTH en gedurende de geldigheid van accreditatie op deze site te zien. Klik voor meer informatie over dit congres op de website van de ISTH. Deze nascholing wordt financiëel mogelijk gemaakt door Bayer Healthcare.

Congresnieuws

EAHAD 2016: Highlight 1 – Ziekte van Von Willebrand

In deze highlight een uiteenzetting van de subclassificatie van VWD, Zweeds onderzoek naar herevaluatie van de diagnose VWD en Frans onderzoek naar de impact van genotypering op de therapiekeuze bij patienten met VWD2B: kan desmopressine toch ingezet worden bij kleine chirurgie? Sprekers: Carolyn Millar, MD, Hammersmith Hospital, London: De zin en onzin van subclassificatie van VWD Vuokko Jokela, MD, Helsinki University Central Hospital: Impact of platelet function on clinical phenotypes in Von Willebrand Disease: re-evaluation of 83 patient with historical diagnosis Lucia Rugeri, MD, Hôpital Cardiologique, Lyon: Genotyping might help therapeutic decision making in patients with Von Willebrand Disease type 2B (VWD2B) De EAHAD 2016 highlights worden financieel ondersteund door Bayer B.V.

Congresnieuws

ISTH 2017: Instellen/ meten van (dal)spiegels bij langerwerkende FVIII en/of langerwerkende FIX producten

Dr. David Keeling geeft zijn visie op het bereiken van een optimale dalspiegel met de huidige langerwerkende FIX producten. Prof. Guy Young vertelt over meetfouten in het lab bij het bepalen van spiegels van langerwerkende FVIII en langerwerkende FIX producten en legt uit waarom dit meer voorkomt met langerwerkend factor IX dan met langerwerkend factor VIII. Prof. Alok Srivastava beschrijft de impact van de inzet van lang(er)werkende FVIII en lang(er)werkende FIX producten op de behandeling van hemofiliepatiënten.

Congresnieuws

ISTH 2017: PK-gestuurd doseren

Dr. Marjon Cnossen vertelt over het belang van populatie-farmacokinetiek en legt uit waar de uitdagingen liggen op het gebied van PK-gestuurd doseren. Drs. Iris van Moort geeft uitleg over de verschillende beschikbare PK-tools en bespreekt de verschillen in het profylactisch FVIII-doseeradvies dat deze tools opleveren.