Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Depotantipsychotica: theorie en praktijk

Antipsychotica vormen een belangrijk onderdeel van de symptomatische behandeling van psychotische stoornissen, maar veel patiënten vinden het lastig om een langdurig voorgeschreven medicamenteuze (orale) behandeling te volgen. Mits juist gebruikt, kunnen (langwerkende) depotantipsychotica een waardevolle aanvulling zijn voor patiënten.

In deze nascholing van ~75 minuten belicht psychiater dr. Rikus Knegtering verschillende aspecten van depotantipsychotica. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het fenomeen compliance, zoals:
  • Hoe vraag je ernaar en hoe meet je het
  • Welke factoren hebben er invloed op?
  • Hoe verandert het met de tijd en hoe kun je het beïnvloeden? 
 • Algemene voor- en nadelen van langwerkende depotantipsychotica
  • Hoe ervaren patiënten depotantipsychotica?
 • Specifieke klinische aspecten van van orale vs. (langwerkende) depotantipsychotica, zoals:
  • Het risico op relaps en/of opname
  • Bijwerkingen en mortaliteit
 • Farmacologie van depotantipsychotica, zoals:
  • Welke verschillende middelen zijn er?
  • Waarop berust hun werking?
  • Hoe stel je iemand op de juiste manier in?

 

Accreditatie

Voor deze nascholing wordt accreditatie aangevraagd bij NVvP en VSR.

 • Sponsors

  Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Nascholingen 17/09/2018

Hersenveranderingen bij psychose

In deze nascholing brengen prof. dr. Neeltje van Haren en dr. Marco Boks u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hersenveranderingen bij psychose en hoe deze zich verhouden tot de ernst van de ziekte en het dagelijks functioneren van de patiënt. Daarnaast wordt ingegaan op de effecten van antipsychotica op hersenvolume veranderingen alsmede op neuroplasticiteit en het immuunsysteem in de relatie tot psychose. Tenslotte wordt gekeken naar de gevolgen van bovengenoemde bevindingen voor  de klinische praktijk.

Congresnieuws 07/05/2018

AACR 2018: Nieuw bispecifiek antilichaam EGFR en PD-L1

Eén van de Nederlandse AACR-bijdragen kwam dit jaar uit Groningen en werd gepresenteerd door PhD-student Iris Koopmans. In het Groningse lab is gewerkt aan een nieuw bispecifieke antilichaam met zowel affiniteit voor EGFR als PD-L1.

Nascholingen 24/07/2015

Therapietrouw in Tijden van Targeted Therapie

De ontwikkeling van (orale) targeted therapie voor de behandeling van maligniteiten heeft ervoor gezorgd dat kankerpatiënten maanden en soms zelfs jaren langer in leven blijven dan voorheen. Bovendien kunnen patiënten deze medicatie zelf innemen, waardoor ze niet langer naar het ziekenhuis hoeven voor een infuus. Omdat kankerpatiënten meestal zeer gemotiveerd zijn, gaan veel zorgverleners er vanuit dat het met de therapietrouw wel goed zit. De praktijk is weerbarstiger. Uit onderzoeken blijkt dat 30% tot 50% niet therapietrouw is. In deze nascholing kijken we naar de oorzaken en gevolgen van therapie-ontrouw bij patiënten, maar ook naar wat u als zorgverlener er zelf aan kunt doen om de therapietrouw bij uw patiënten te stimuleren. Presentratrice Violet Falkenburg praat erover met: Carla van Herpen, internist-oncoloog in het UMC St. Radboud Bas van Vlijmen, apotheker in hetzelfde ziekenhuis en bezig met een promotieonderzoek naar therapietrouw bij targeted therapie Jacqueline Hugtenburg, apotheker en onderzoeker in het VUMC. Binnenkort verschijnt er een publicatie over de kennis van verzorgenden over therapietrouw van patiënten, en daar heeft zij aan meegewerkt. Accreditatie: NVALT t/m 22-06-2017 V&V (Oncologie) t/m 01-07-2016 ZA t/m 08-07-2017 NIV t/m 08-07-2017

Anders 22/09/2014

Programma onderhandelen medicatie

Sinds 2012 onderhandelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de hoogte van het budget voor specialistische zorg. In september begint een nieuwe onderhandelingsronde, en die is dit jaar nog belangrijker omdat er in 2015 een paar zaken verandert. Zo worden de zorgverzekeraars zelf volledig risicodragend voor ‘dure’ geneesmiddelen en dat kan weer consequenties hebben voor het budget van het ziekenhuis. Om de onderhandelingen te laten slagen is het voor het ziekenhuis belangrijk om van te voren goed inzicht te hebben in de te verwachten kosten. Hoe je dit het best kunt doen bespreekt Violet Falkenburg met internis-oncoloog Aart van Bochove, ziekenhuisapotheker Niels Boone en bijzonder hoogleraar farmaceutisch recht Marie-Helène Schutjens.